Мекамлиски Стари Приказне

Тетоо има бш скриено азно... Раскошот на Тетово са неговите најмекамлиски стари приказне, или уште по старински: гачќе. Ама знај: гачќе са само заради драмскиот начин на раскажуење забиберено со заплет... Иначе са вистински догодовштине, на вистински људи... беќари и дејке... еснаф паќ људи... Наталожено и напикано меѓу свко камче у тетовската калдрма на Два Бреста...

Некои од нив разкажуени од колено на колено од дедовците собрани со своите внуци околу мангал на сред соба, или од бабите кои на внуќете им гачкале за стари марифети дур праеле заедно слатко од кора од лубенца....

Свитина знаеле по некоја приказна, ама клетвата је у тоа што тие ретко некој ги запишал, уште помалку објавил... Или си мислим: може таќе треба да биде намерно- за да биде ретко, па да вреди појќе ?  Кујзнае... !?

 

Првиот Тетовчанец што напишал книга за Тетоо, и стариот Аџи Серафиљ

Кој је првиот Тетовчанец кој напишал книга за Тетово?  Имало људи што го љубеле Тетово и пред свите нас и за нив - Аферим! Прочитајте и извадок од неговата книга каде накратко опишува вистински тетовски ликови; како изгледал еден тетовски чорбаџија ‘Аџи Серафиљ’:  Читај Овде...


 

Како настанала песњата ‘Благуњо Дејче Пожаранче’ ?

Не кажујте никому дека само овде је гачката за Благуња која живела у тетово до 1963. Што ми раскажа ќерка је баба Дука кој га испрашујев за мајка је и нејзината песња. Може најпрепознатливата Тетовска песња... Читај Овде...


 

Дарко Гавровски, Тајните на Тетово

  • tweeterIcon
  • facebookIcon
Детална прогноза
weather icon
  • макс:
  • мин:
weather icon
  • макс:
  • мин: